Kurser i timmerlagning och flytt av timmerstomme planeras till våren, datum kommer snart!


Kurs i timmerlagning

Nu två kurser på grund av stort intresse!
22-23 september är fulltecknad!
20-21 oktober är också fulltecknad!

Timmerman Johan Back går igenom timmerbyggandets historia och grunderna i hur man timrar: timmerstommens konstruktion, virkesval och verktyg. Den största delen av kursen ägnas åt bearbetning av stockar, knutar och reparation av en mindre uthusbyggnad, en liten torpladugård från slutet av 1800-talet med en heltimrad del och en del med bara delvis timmer och delvis brädväggar. Vi kommer att byta syllstockar och delar av andra partier som vanligtvis behövs åtgärdas på gamla timrade hus.
Datum: Lördag-söndag den 22-23 september kl. 10.00-16.00 och lördag-söndag 20-21 oktober k. 10-16. Två kurser med samma innehåll.
Plats: Tillinge Broby 1, 745 94 Enköping. Gamla E18 mellan Enköping och Västerås, sväng av mot Nykvarn på upplandssidan. Flagga och skylt visar var ni parkerar. UL-buss 874, 774
Kursledare: Johan Back, Back Timmerhusrenovering, Kungsåra.
Kostnad: 2000 kr inkl. lättare lunch och fika.
Anmälan: info@kursmedtradition.se, Michael 070-576 44 78
Ange namn, adress, mobilnr, e-postadress och personnr vid anmälan samt ev allergi.
Kursen sker i samarbete med Svenska Byggnadsvårdsföreningen och medlemskap ger 10% rabatt på deltagaravgiften. Ange medlemsnr vid anmälan.

Ekobygg: Badrum utan plast

Ulf Henningsson, Eko-Ulf, ger alternativ till traditionella plastbaserade tätskikt i badrum och andra våtutrymmen, både i gamla och nya byggnader.  Vågar man gå en annan väg än vad försäkringsbolag och ”alla andra” säger? Det finns exempel och det finns teknik. Kan man till och med använda lerbaserade material? Föreläsningen har tidigare getts vid Byggnadsvård Nääs utanför Göteborg och på Sörmlandsmuseet i Nyköping.

För frågor, ring Michael Kruse 070-576 44 78 eller maila info@kursmedtradition.se  

Ledare: Ulf Henningsson, Eko Ulf, lerbyggare och civilingenjör

Plats: OBS! Ny plats; Missionshuset på Vallby Friluftsmuseum i Västerås.

När: Fredag 26 oktober kl. 18-21. Studiebesök till ett lerhus under uppförande kommer att erbjudas vid annat tillfälle.

Kostnad: 250: -, fika ingår

Anmälan: info@kursmedtradition.se ange namn, adress, e-postadress, mobilnr och personnr. Kursen är ett samarrangemang mellan Kurs med tradition och Svenska Byggnadsvårdsföreningen, och medlemmar har 10 % rabatt, så ange i så fall medlemsnummer vid anmälan. Bindande anmälan.


Mura bakugn

Äntligen kommer den efterfrågade kursen i att mura en bakugn. Fiskaparet Mona och Ivan har byggt upp en gammal bagarstuga, som nu ska förses med en riktig bakugn så den kan användas på sitt ursprungliga sätt igen. Det blir en traditionell bakugn med innermåtten ca 1 x 1 meter, med ett murat valv över härden.

För frågor, t.ex. om samåkning eller övernattning, ring Michael Kruse 070-576 44 78 eller maila info@kursmedtradition.se

Ledare: Johan Carlsson, murare och Ulf Henningsson, lerugnsbyggare

Plats: Hos Ivan Eriksson och Mona Loberg, Torsvi Slaktebo 11, söder om Veckholm i Enköping

När: lördag och söndag 27-28 oktober kl. 10-17

Kostnad: 2 500: -

Anmälan: info@kursmedtradition.se ange namn, adress, e-postadress, mobilnr och personnr. Kursen är ett samarrangemang mellan Kurs med tradition och Svenska Byggnadsvårdsföreningen, och medlemmar har 10 % rabatt, så ange i så fall medlemsnummer vid anmälan. Bindande anmälan. 


Tapetserarkurs - stoppa och klä om möbler

Ta med en stol, pall eller mindre fåtölj och lär dig grunderna i hur du gör ny traditionell stoppning och byter tyg. Har du ingen sittmöbel i behov av renovering så hjälper vi till att hitta lämpligt objekt. Verktyg finns och går även att köpa om du vill fortsätta hemma. Du jobbar självständigt och får lära dig det just du behöver för att lyckas med din möbel. Inslag om möbelhistoria, där vi tar upp hur man stoppat möbler under olika epoker, beroende på vad man haft tillgång till. Skicka en bild i förväg, eller ring och beskriv ditt tilltänkta objekt, för att få råd om vad som kan vara rimligt att göra färdigt under kurstiden. 

Datum: Tisdagar 6 november -11 december kl. 17.30–20.30 (6 tillfällen, sammanlagt 18 timmar) OBS! Fel datum i didigare version!
Plats: Byggnadsvårdsbutiken AB, Smedsbostigen 1, Dingtuna, Västerås.
Kursledare: Michael Kruse.
Kostnad: 3300 kr. Fika ingår.
Anmälan: info@kursmedtradition.se, Michael Kruse 070-576 44 78
Ange namn, adress, mobilnr, e-postadress och personnr vid anmälan samt ev allergi.
Kursen sker i samarbete med Svenska Byggnadsvårdsföreningen och medlemskap ger 10% rabatt på deltagaravgiften. Ange medlemsnr vid anmälan.


Om väggar kunde tala - sök din gårds historia
En kurs i hur du söker i arkiven och tar reda på historien om din plats, gården, kvarteret, huset eller vad du undrar över. Vi utgår från kursdeltagarnas platser och frågor, som en studiecirkel i arkivforskning. Kursledare är Michael Kruse, byggnadsantikvarie. Kommer under vintern 2018-2019, datum ej bestämt än. Meddela gärna om du är intresserad.