Bråforsdagarna

Länsstyrelsen i Västmanland har ett årligt återkommande arrangemang på kulturreservatet Bråfors bergsmansby mellan Fagersta och Norberg.

Kurs med tradition deltar med att visa Fönsterrenovering och Rödfärgskokning. Där finns lokalproducerad mat, guidning av området med gamla byggnader och rester av hyttan, vallning av får, gärdesgårdsbygge, lieslåtter och mycket annat, se https://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/kalenderhandelser---vastmanland/2018-05-21-braforsdagarna-2...

Datum: Lördag och söndag 30 juni-1 juli

Tid: 10.00-16.00

Kostnad: Gratis

Plats: Bråfors kulturreservat, skyltat från vägen mellan Fagersta och Norberg


Vilda och odlade medicinalväxter

Kursinnehåll dag 1
Historik kring medicinalväxter.
Vi lär oss om olika växters beståndsdelar, vad i dem som är bra för kroppens välbefinnande och vilka mineraler och annan näring de innehåller samt hur man förebygger och hjälper kroppen till en självläkning vid sjukdomssymptom.
Vi går igenom ca 70 olika vilda och odlingsbara örter/växter och hur
de tas tillvara på bästa sätt.
Kompendium ingår.
Kursdag 2
Vi lär oss att göra salva, hudlotion, cerat och ansiktskräm av bivax och naturliga örtoljor och andra naturliga ingredienser. Vi gör även en tinktur.
Produkter till salva och tinktur ingår i priset

Datum: Lördag den 8 september kl. 9.00-17.00 och söndag den 9 september 10.00-14.00. Välj endera dag eller båda.
Plats: Bomanska Gården på Vallby Friluftsmuseum i Västerås
Kursledare: Ingela Haaranen från Naturens egna medel.
Kostnad: Dag 1: 1400 kr/deltagare. Dag 2: 700 kr/deltagare.
Båda dagarna 1800 kr/deltagare. Fika ingår.
Anmälan: info@kursmedtradition.se, Åsa 0707-77 52 44
Ange namn, adress, mobilnr, e-postadress och personnr vid anmälan samt ev allergi.
Kursen sker i samarbete med Vallby Friluftsmuseum och Svenska Byggnadsvårdsföreningen och medlemskap ger 10% rabatt på deltagaravgiften. Ange medlemsnr vid anmälan.


Kurs i timmerlagning

Timmerman Johan Back går igenom timmerbyggandets historia och grunderna i hur man timrar: timmerstommens konstruktion, virkesval och verktyg. Den största delen av kursen ägnas åt bearbetning av stockar, knutar och reparation av en mindre uthusbyggnad, en liten torpladugård från slutet av 1800-talet med en heltimrad del och en del med bara delvis timmer och delvis brädväggar. Vi kommer att byta syllstockar och delar av andra partier som vanligtvis behövs åtgärdas på gamla timrade hus.

Datum: Lördag-söndag den 22-23 september kl. 10.00-16.00.
Plats: Tillinge Broby 1, 745 94 Enköping. Gamla E18 mellan Enköping och Västerås, sväng av mot Nykvarn på upplandssidan. Flagga och skylt visar var ni parkerar. UL-buss 874, 774
Kursledare: Johan Back, Back Timmerhusrenovering, Kungsåra.
Kostnad: 2000 kr inkl. lättare lunch och fika.
Anmälan: info@kursmedtradition.se, Michael Kruse 070-576 44 78
Ange namn, adress, mobilnr, e-postadress och personnr vid anmälan samt ev allergi.
Kursen sker i samarbete med Svenska Byggnadsvårdsföreningen och medlemskap ger 10% rabatt på deltagaravgiften. Ange medlemsnr vid anmälan.


Tidstypiskt - En arkitektonisk resa genom tid och rum

Föreläsningen tar oss med på en hundraårig resa genom vardagsarkitekturens stilmässiga växlingar. Arkitektur och byggnadsdetaljer är utformade i sin tidsanda, det gäller allt från fasadernas komposition till portar och fönsters utformning samt lägenheternas inredning. Föreläsarna förmedlar hur roligt och lätt det är att lära sig att läsa arkitekturens språk. Ta en promenad i staden och se Västerås byggnader med nya ögon efter föreläsningen!

Cecilia Björk och Laila Reppen är båda arkitekter och har jobbat tillsammans i många år. De har skrivit flera uppskattade och prisbelönta böcker om arkitektur och stadsplanering. Den senaste boken "Tidstypiskt, arkitekturdetaljer i flerbostadshus 1880-1980" ligger till grund för föreläsningen. Cecilia och Laila träffades på arkitektutbildningen på 1970-talet, arbetade i många år på Stockholms stadsbyggnadskontor och startade därefter varsina egna verksamheter som de arbetat i sedan dess. Laila föreläser ofta för studenter i olika utbildningar som har med byggande att göra. Cecilia bor numera i Katrineholm och Laila i Stockholm.
Datum: Torsdagen den 4 oktober kl. 18.00-20.00.
Plats: Västerås stadsbibliotek, Biskopsgatan 2, 722 16 Västerås.
Föreläsare: Cecilia Björk och Laila Reppen.
Kostnad: Kostnadsfritt.
Anmälan: info@kursmedtradition.se, Åsa 0707-77 52 44.

Kursen sker i samarbete med Svenska Byggnadsvårdsföreningen.


Tapetserarkurs - stoppa och klä om möbler

Ta med en stol, pall eller mindre fåtölj och lär dig grunderna i hur du gör ny traditionell stoppning och byter tyg. Har du ingen sittmöbel i behov av renovering så hjälper vi till att hitta lämpligt objekt. Verktyg finns och går även att köpa om du vill fortsätta hemma. Du jobbar självständigt och får lära dig det just du behöver för att lyckas med din möbel. Inslag om möbelhistoria, där vi tar upp hur man stoppat möbler under olika epoker, beroende på vad man haft tillgång till. Skicka en bild i förväg, eller ring och beskriv ditt tilltänkta objekt, för att få råd om vad som kan vara rimligt att göra färdigt under kurstiden. 

Datum: Tisdagar 23 oktober -11 december kl. 17.30–20.30 (6 tillfällen, sammanlagt 18 timmar)
Plats: Byggnadsvårdsbutiken AB, Smedsbostigen 1, Dingtuna, Västerås.
Kursledare: Michael Kruse.
Kostnad: 3300 kr. Fika ingår.
Anmälan: info@kursmedtradition.se, Michael Kruse 070-576 44 78
Ange namn, adress, mobilnr, e-postadress och personnr vid anmälan samt ev allergi.

Kursen sker i samarbete med Svenska Byggnadsvårdsföreningen och medlemskap ger 10% rabatt på deltagaravgiften. Ange medlemsnr vid anmälan.