Kurser i timmerlagning och flytt av timmerstomme planeras till våren, datum kommer!


Om väggar kunde tala - sök din gårds historia
En kurs i hur du söker i arkiven och tar reda på historien om din plats, gården, kvarteret, huset eller vad du undrar över. Vi utgår från kursdeltagarnas platser och frågor, som en studiecirkel i arkivforskning. Kursledare är Michael Kruse, byggnadsantikvarie. Kommer under vintern 2018-2019, datum ej bestämt än. Meddela gärna om du är intresserad. 

Ödehus - från ruckel till pärla
Träffa byggnadsvårdaren Robert Danielsson, aktuell med boken ”Ödehus, - från ruckel till pärla” som låter oss i ord och bild möta ett antal familjer runt om i Sverige som har rustat ett hus som enligt de flesta var bortom all räddning. Men hur får man tag i ett ödehus? Var ska man börja? Vilka regler och lagar gäller? Dessa och många fler frågor får du svar på under kvällens föreläsning. Robert Danielsson har samlat kunskapen från Facebookgruppen "Jag räddade ett ödehus” i en bok vars syfte är att fler människor ska bli uppmärksammade på de övergivna husen som kulturhistoriska dokument men även som möjligheter för att vitalisera landsbygden.
Datum: Torsdagen den 7 mars kl. 18.00-20.00.
Plats: Västerås stadsbibliotek, Biskopsgatan 2, 722 16 Västerås.
Föreläsare: Robert Danielsson.
Kostnad: Kostnadsfritt.
Anmälan: info@kursmedtradition.se, eller sms till 0707-77 52 44.

Träsmak -  om svenska pinnstolar
Mats Palmquist, skribent och grafisk formgivare med ett stort intresse för möbelformgivning, har skrivit en vacker och unika bok om den klassiska svenska pinnstolen. För första gången berättas det om den svenska pinnstolens uppkomst och utveckling. Den svenska pinnstolen har sitt ursprung i en småländsk herrgård på 1850-talet. De enkla stolarna kom under 1900-talet att utvecklas av ett stort antal svenska formgivare som till exempel Carl Malmsten, Sven-Erik Fryklund, Yngve Ekström, Gustaf Axel Berg, Lena Larsson, Jan Hallberg och finske Ilmari Tapiovaara. Flera av dessa formgivares stolar finns fortfarande i produktion och är högt älskade av svenska folket. Träsmak är en genomarbetad och lärorik hyllning till en slitstark och vardaglig kompis.
Datum: Måndagen den 8 april kl. 18.00-19.30.
Plats: Västerås stadsbibliotek, Biskopsgatan 2, 722 16 Västerås.
Föreläsare: Mats Palmquist.
Kostnad: Kostnadsfritt.
Kursen sker i samarbete med Västerås stadsbibliotek och Svenska Byggnadsvårdsföreningen.
Anmälan: info@kursmedtradition.se, eller sms till 0707-77 52 44.